Șeful Secției Cultură


Liuba Dănuță

Linia fierbinte:  

0 251 242 72

Trimite-ne o sugestie !


februarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Conacul cu parc dendrologic al lui A.I . Pommer   

 La 5 km spre Sud-Est de Donduseni, se află satul Taul cu renumitul parc dendrologic de lîngă fosta resedintă de vară a lui A. Pommer, bancher din Odesa. Întemeiat în 1901, lîngă o pădure de la extremitatea de sud a localitătii, pe un teritoriu de 46 ha, este cel mai mare dintre ansamblurile conac – parc basarabene, iar colectia dendrologică alcătuită din 128 specii, cedează doar în fata Grădinii Botanice din Chisinău.

Parcul este împărţit convenţional în partea de sus, unde se afla reşedinţa sătească a boierului Pommer, dar şi o reţea întreagă, deasă de alei cu diverse compoziţii florale şi partea de jos, care mai mult aminteşte pădurea, alcătuită din diverse grupuri de copaci, caracteristici pentru diferite zone geografice. Fiind cel mai mare din Moldova, parcul de la Ţaul are o mulţime impunătoare de alei, cărări şi cărăruşe, lungimea cărora atinge mai mult de 12,5 km.

În administraţia locală a început să amenajeze teritoriul şi să restaureze conacul. Aleile care duc spre conac au fost amenajate, iar în jurul parcului a fost construit un gard. Recent, în preajma conacului a fost descoperit un tunel despre a cărui existenţă nu se ştia. 
Pe teritoriul parcului a fost amenajată şi o mini-grădină zoologică. Aici poţi vedea vulturi, fazani, păuni şi căptioare. Administraţia locală promite să aducă în câteva săptămâni urşi, cai, lebede dar şi raţe sălbatice.
Pentru lucrările de amenajare a parcului şi pentru reconstrucţia conacului au fost alocate mijloace financiare din bugetul local şi din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională.

Intrarea este liberă pentru toţi vizitatorii. Parcul rămîne un loc preferat de către vizitatorii din diverse colţişoare ale republicii şi de peste hotarele ei, este deosebit de frumos primăvara în perioada înfloririi şi toamna tîrziu.

 

Parcul țaul    Parcul țaul 2


 Conacul cu parc al lui V. Dombrovschi din Rediul Mare

reprezintă un monumentul de arhitectură peisajeră de importanţă naţională care se întinde pe o suprafaţă de 10 ha în satul Rediul Mare, care mai este cunoscut .  A fost construit la începutul sec. XX (1910-1912) pe moşia generalului român  V. Dombrovschi. Conacul include şi un parc dendrologic amenajat de către V. Vladislav-Padalco din Odesa  între anii 1912-1924 de către V. Vladislav-Padalco din Odesa.  Parcul este unul din cele mai reuşite landşafturi pe teritorii mici.

Colecția dendrologică a parcului alcătuieşte 30 specii de copac şi arbuşti (dintre care numai 13 sunt locale) cum ar fi salcîmul alb, sofra japoneză, arțarul de cîmp, verescul, bradul obișnuit și azuriu, frasinul, cireşul, stejarul nordic și piramidal, castanul porcesc, arțarul argintiu, salcia albă plîngătoare. Deşi în ultimii ani din parc au dispărut mai multe specii de plante decorative. Casa, de tipul cottage-ului englez este centrul compozitional al întregului ansamblu, de la care aidoma unor petale inegale ale unei enorme flori, se deschid 4 poieni, spre care casa este orientată cu cîte o fatadă.

Conacul cu parc al lui V. Dombrovschi din Rediul Mare   Conacul cu parc al lui V. Dombrovschi din Rediul Mare 2


 Rezervaţia Rudi-Arioneşti

 Rezervaţia Rudi-Arioneşti reprezintă o comoară forestieră unică, un adevărat monument creat de natură. Ea cuprinde trei văgăuni (defilee) cu malurile abrupte şi împădurite: Rudi, Arioneşti şi Tătărăuca cu o suprafaţă totală de 916 ha.

Cele trei rîpe adînci din preajma satelor Arioneşti şi Tătărăuca Nouă, dar şi pantele abrupte, care se întind de la satul Unguri pînă la Tătărăuca Nouă creează configuraţia geografică naturală Rudi-Arioneşti.

„ Străvechiul sat Arioneşti, din raionul Donduşeni, este atestat documentar în anul 1463. Anume acest an este considerat anul fondării sale. Dar fiind mic a fost unit cu o altă localitate – Conceni. Conform ultimului recensămînt în sat locuiesc 1982 de oameni. Nu departe de Arioneşti, pe malul Nistrului, pe locul cu denumirea Valea Bradului arheologii au descoperit o aşezare omenească străveche de − 40-42 mii de ani. Această concluzie a fost trasă în baza analizei obiectelor din piatră, care au fost datate mai apoi cu perioada paleoliticului tîrziu. Pe locul localităţii de astăzi arheologii au descoperit existenţa a 8 sate învecinate, care au fost părăsite. Trei dintre ele, se referă la secolele IV-II î.e.n. Altul este datat cu secolul II î.e.n., iar cele două rămase ţin deja de secolele II—IV e.n. În concluzie, cel mai apropiat de timpurile moderne este satul dispărut, care datează cu secolele VIII—XII e.n. Pe locul, unde se aflau aşezările străvechi sînt şi rămăşiţe ale traiului omenesc, obiecte tipice ale acestui meleag pentru perioadele istorice indicate mai sus . »

Pe spaţiul rezervţiei sînt mai multe izvoare. Din aceste izvoare şuviţele de apă se adună într-un rîuleţ, ce pe alocuri curge în cascade, vărsîndu-se în Nistru. Localnicii suţin că apa unor izvoare ar fi tămăduitoare, inclusiv „Izvorul Verde” situat in apropiere de satul Arionesti.

Rezervaţia Rudi-Arioneşti are în cadrul configuraţiei sale geografice naturale, atracţiile turistice care ar descrie un itinerar turistic plin cu locurile pitoreşti din această zonă în împrejurimile străvechilor sate moldoveneşti Arioneşti şi Pocrovca, cît şi satele Rudi şi Tătărăuca ,deşi nu fac parte din raionul Donduşeni, merită să fie văzute pentru a aprecia valoarea întregii rezervaţii.

Rezervaţia Rudi-Arioneşti 2      Rezervaţia Rudi-Arioneşti

 


 

 Compexul cultural-turistic

„Conacul din Pocrovca”

Complexul cultural-turistic „Conacul din Pocrovca” este amplasat în apropierea satului Pocrovca, raionul Donduşeni, sat care a fost fondat la sfîrşitul secolului al XVIII-lea de către emigranţii din Rusia, reprezentanţi ai credincioşilor de rit vechi.

Complexul cultural-turistic „Conacul din Pocrovca” a fost creat pentru a oferi turistilor o șansă de a vedea modul de viață, obiceiurile şi tradiţiile deosebite ale localnicilor, pentru a vizita  locuri turistice naturale și arheologice din apropiere, şi totodată să savureze plăcerea unei vieţi cu gust de zmeură.

Complexul turistic este dotat cu: restaurant, sală pentru ceremonii, conferinţe, seminare , un hotel , cafenea, baie rusească cu lemne, terase, bazin, grătar, parcare pentru maşini, sală de biliard, Internet-club , disco-club şi lac pentru pescuit.

Samovarul amplasat la iesirea din complex reprezintă o tradiție de cult a locuitorilor din Pocrovca care constă în servirea ceaiului din ierburi, de fructe şi desigur de zmeură cu delicioasa lor dulceaţă de zmeură.

În apropierea complexului cultural-turistic „Conacul din Pocrovca”  vizitatorii pot vedea în raionul Donduşeni următoarele locuri turistice:

- Rezervaţia Rudi-Arioneşti

- Monumentul voievodului polonez Stanislaw Zolkiewsk

- Conacul cu parcul dendrologic al lui A.I.Pommer s. Ţaul

- Conacul cu parc al lui V. Dombrovschi, s. Rediul Mare

 Compexul cultural-turistic   Compexul cultural-turistic2

 


 

Izvoarele satului Plop, Donduşeni

La nordul raionului Dondușeni, în valea rîului Cubolta, se întinde un sat vechi moldovenesc ‒Plop. Acesta este situat pe un deal, iar în partea lui de jos, la marginea satului, curge rîul Cubolta, care izvorăşte în raionul Ocnița, în apropiere de satul Lipnic.

Satul Plop este renumit pentru izvoarele sale, care din cele mai străvechi timpuri izvorăsc de la poalele unei pante mari și abrupte formate din calcaruri sarmatice în imediata vecinătate a rîului Cubolta, pe care îl alimentează cu apă.

Izvoarele de la Plop sînt monumente ale naturii şi se află sub ocrotirea statului. Astfel la mijlocul anilor ’10 ai secolului XXI deja, aceste persoane au început să restabilească tot cu ce se mîndrea satul veacuri la rînd. În ultimii cîţiva ani au fost curăţate 18 izvoare, cea mai mare parte dintre ele au fost amenajate cu o zidărie de calcar, iar deasupra celor mai mari au fost construite pavilioane de piatră frumoase cu acoperiș de ţiglă roșie. În același timp se desfăşurau şi lucrările de amenajare a teritoriului înconjurător, căci s-a decis să fie organizată o zonă de agrement pentru săteni și turiști aici. O parte a izvoarelor a fost redirecţionată către un singur colector, din care apa ajunge în clădirea Fabricii, la linia de turnare, apoi este îmbuteliată și este etichetată “Aqua-Plop”.

Izvoarele satului Plop Izvoarele satului Plop 2

 


 

Conacul Cazemir din Cernoleuca

În inima satului Cernoleuca, din Donduşeni, s-a aflat reşedinţa boierească a lui Constantin Kazimir, om de o cultură aleasă, apărător a valorilor neamului, vestitul filantrop Constantin Kazimir, născut în 1860 în această localitate. Parcul dendrologic din Cernoleuca a fost creat pe la sfîrşitul secolului al XIX-lea. Pe teritoriul parcului se mai păstrează specii de plante arborescente decorative precum: molidul înţepător, paltinul de câmp, jugastru, nucul comun, cireşul amar, teiul de Caucaz, plopul alb, salcia albă, mărul domestic, pădureţ, paltinul de munte, arţarul american, frasinul obişnuit, ulmul velniş etc.Pe teritoriul parcului se construieşte Şcoala pentru copiii ţăranilor, Şcoala parohială cu cămin, Conacul şi alte construcţii, care se încadrau excelent în compoziţia peisagistică a parcului.

Şcoala, construită de C. Kazimir pe pantă, în partea de sud a parcului, a funcţionat pînă la 1976.

Casa boierului a fost demolata, în schimb au rămas alte clădiri ce amintesc de această familie.

Dintre toate construcţiile vechi plasate pe teritoriul parcului, astăzi se mai păstrează blocul Şcolii parohiale, căminul acestei şcoli, blocul şcolii vechi şi altele.

Conacul Cazemir din Cernoleuca

Sigur, ajuns la Cernoleuca nu poţi rata ocazia de a intra şi pe la Biserica de lemn Naşterea Maicii Domnului. Acest monument de arhitectură a fost construit la 1888. Pe lângă sfântul locaş stau de veghe mai mulţi copaci seculari.

 


Casa memorială şi atelierul pictorului Igor Vieru (1923-1988)

 Casa Igor Vieru

Oamenii de aici ştiu foarte bine că unii se arată încântaţi când aud că Cernoleuca este baştina marelui maestru al penelului – Igor Vieru (născut la 23 decembrie 1923). Este impresionant să vezi imensa poartă de lemn de la Casa-Muzeu Igor Vieru, să admiri imaginile care şi-au găsit locul pe pânzele talentatului artist.